Aardappelquiche

Aantal personen: 4

Deze quiche is gemaakt van aardappeldeeg en dat is smaakvoller en veel minder vet dan gewoon deeg. U kunt hem met geroosterde of gebakken groenten maken. Probeer eens verschillende groenten uit, maar kies wel een paar beschermende soorten uit. Geef er een groene bladsalade bij. Dit recept is afkomstig van Kay Ford.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Kook de aardappelen circa 20 minuten of tot ze gaar zijn. Giet af en pureer met de olijfmargarine en maïzena. Vet een quichevorm in en bekleed met het pureemengsel. Bak 30-40 minuten in de oven. Zet weg en laat minstens een uur afkoelen om het deeg hard te laten worden. (U kunt het deeg een dag van tevoren bereiden.)

Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en bak alle groenten behalve de tomaat 5 minuten. Klop de eieren met de melk, het zout en de peper.

Verdeel de tomatenpuree over het deeg, vul de taart met de groenten en schenk het eimengsel erover. Leg de plakjes tomaat erover en naar wens hier en daar wat blauwschimmelkaas. Zet nog 30 minuten in de oven.

Zeer rijk aan alliumgroenten. Rijk aan kruisbloemige groenten, lycopeen, seleen, vitamine D en vitamine E .

Per portie: 409 kcal, 18,7 g vet, 4,9 g verzadigd vet.

Ingrediënten

Voor het aardappeldeeg:

  • 500 g aardappelen (witte en zoete gemengd), geschild, gehakt
  • 25 g olijfmargarine
  • 55 g maïzena

Voor de vulling:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 middelgrote ui, rood of wit
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 100 g broccoli, in kleine roosjes
  • 1/2 rode peper, gehakt
  • 1/2 middelgrote courgette, in plakjes
  • 50 g diepvrieserwten
  • 50 g diepvriesmaïs
  • 100 g champignons in plakjes
  • 5 eieren, geklopt
  • 50 ml melk (sojamelk)
  • zout en peper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 middelgrote tomaat, in plakjes
  • beetje blauwschimmelkaas (naar wens)