Dr. johns gehaktballetjes

Aantal personen: 4

Dit is een stevig gerecht van sappige gehaktballetjes in een heerlijk rijke saus. U kunt om minder vlees te eten 250 g gehakt vervangen door 250 g tofoe die u met een vork prakt door twee runderbouillonblokjes. U kunt de laatste 30-40 minuten kleine krieltjes toevoegen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de uien in plakken en bak in de olijfolie in een ijzeren stoofpan tot ze vrij bruin zijn. Meng de maïzena met wat koud water in een kannetje en voeg kokendheet water toe tot u 6 dl heeft. Voeg de maïzena en water toe aan de uien en roer door. Voeg een flinke hoeveelheid zout en peper toe en laat op zeer laag vuur sudderen tot de gehaktballen erbij kunnen. Meng in een grote kom het vlees, geklopte ei en de mierikswortelpasta en een flinke hoeveelheid zout en peper. Voeg genoeg bloem toe om alles te mengen (circa 1 eetlepel). Vorm balletjes ter grootte van een golfbal. Bak ze in een koekenpan in 1 eetlepel olijfolie tot ze bruin zijn. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe in de saus, doe het deksel op de pan en laat in de oven in 1,5 uur gaar worden. Voeg zo nodig wat water toe. Breng op smaak.

Zeer rijk aan alliumgroenten. Rijk aan seleen.

Per portie: 479 kcal, 29,0 g vet, 10,3 g verzadigd vet.

 

Ingrediënten

  • 1 kg uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dessertlepel maïzena
  • zout en peper

Voor de gehaktballen

  • 500 g rundergehakt
  • 1 middelgroot ei, geklopt
  • 1 tl mierikswortelpasta, of meer naar smaak
  • zout en peper
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel olijfolie