Festivalmakreel

Aantal personen: 4

Dit interessante gerecht is ons geschonken door Al Crisci, de cateringmanager van High Down Prison in Surrey. Hij was de winnaar in de categorie 'dinner lady' van de BBC Food and Farming Awards van 2005. Volgens traditie wordt dit gerecht geserveerd met een 'festival' (een gefrituurde knuppelvormige dumpling), maar focaccia of stokbrood smaakt er ook heerlijk bij.

Bak de ui op laag vuur in de olijfolie glazig. Voeg de kool toe en meng goed. Blijf bakken tot de kool slinkt. Voeg de tomaten, tomatenpuree, knoflook, rode peper en circa 60 ml water toe. Kook tot de kool zacht is, voeg extra water toe als de pan droog begint te koken. Roer als de kool gaar en het meeste vocht verdampt is de makreel erdoor en verhit tot de makreel heet is. Breng tegen het einde zo nodig op smaak.

Zeer rijk aan kruisbloemige groenten, vette vis en vitamine D. Rijk aan alliumgroenten, lycopeen, seleen en vitamine E.

Per portie: 463 kcal, 35,8 g vet, 6,8 g verzadigd vet.

 

Ingrediƫnten

  • 1 grote ui, gepeld, grof gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 grote witte kool, zonder kern, in dunne reepjes
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tl rode peper, of naar smaak
  • 400 g gerookte makreelfilet, zonder vel, in vlokken