Garnalen in pittige tomatensaus (kimroun bi tamatem)

Aantal personen: 6

Deze garnalen zijn heerlijk rijk van smaak en zowel warm als koud lekker. Serveer ze met aardappelpuree of een beetje couscous met olijfolie. Claudia Roden heeft dit gerecht gekozen uit Arabesque.

Neem rauwe grote garnalen: die zijn grijs en worden roze als ze gaar zijn. Ze zijn soms al gepeld te koop in de supermarkt. U kunt ze in de viswinkel ook bevroren zonder kop kopen. Bij dat gewicht zit een dikke laag ijs, dus gebruik in dat geval het dubbele gewicht: voor 500 g gepelde garnalen (circa 25) heeft u een pak van 1 kg nodig.

Ontdooi de garnalen als u diepvriesgarnalen heeft gekocht. Haal de pootjes los en pel ze. Trek de staart eraf (meestal worden ze zonder kop verkocht). Als u een donkere baan over de rug ziet, kunt u die met een mesje verwijderen.

Bak in een grote koekenpan de ui al roerend in olie tot hij bruin kleurt. Voeg de knoflook toe en bak bruin. Voeg de tomaten, gember, saffraan (naar wens), chilipoeder en wat zout toe en kook circa 20 minuten om de saus in te koken. Voeg de garnalen toe en bak ze in circa 3-5 minuten roze. Keer halverwege. Roer de koriander en peterselie erdoor.

Rijk aan alliumgroenten, lycopeen, seleen en vitamine E.

Per portie: 125 kcal, 5,0 g vet, 0,7 g verzadigd vet.

Ingrediƫnten

  • 500 g rauwe grote garnalen, gepeld, of 1 kg diepgevroren garnalen
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 g tomaten, ontveld, gehakt
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • snufje saffraan (naar wens)
  • snufje chilipoeder
  • zout
  • bosje bladpeterselie, gehakt
  • bosje koriander, gehakt