Gesmoorde rode kool

Aantal personen: 6

Dit kleurrijke gerecht is een heerlijk zoetzuur bijgerecht voor gevogelte, varkensvlees of wild. De smaak ontwikkelt zich beter door lang en langzaam te koken. Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Jane Baxter.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Leg een laagje kool in een grote stoofpan. Leg erop een laagje ui, appel, knoflook, krenten, specerijen, suiker en zout en peper. Ga door met laagjes opbouwen tot alle ingredi√´nten op zijn. Schenk de wijnazijn erover en doe hier en daar een dotje olijfmargarine. Dek af met aluminiumfolie en bak langzaam 1,5-2 uur in de oven.

Zeer rijk aan kruisbloemige groenten. Rijk aan alliumgroenten.

Per portie: 71 kcal, 2 g vet, 0,4 g verzadigd vet.

 

Ingrediënten

  • 550 g rode kool, in reepjes
  • 250 g uien, fijngesnipperd
  • 2 kookappels, geschild, zonder klokhuis, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 75 g krenten
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfmargarine
  • zout en peper