Gevulde aubergine (karniyarik)

Aantal personen: 6

Deze aubergines gevuld met gehakt kunt u als hoofdmaaltijd met rijstpilaf serveren. Gebruik kleine, lange aubergines (van bijna 14 cm lang) van circa 125 g. Dit gerecht heeft Claudia Roden gekozen uit Arabesque.

Verwarm de oven voor op 180 ┬░C.

Haal de kontjes van de aubergines maar laat de stelen eraan. Schil om en om banen van 1,25 cm van de schil. Week de aubergines 30 minuten in water met 1 eetlepel zout, giet af en laat drogen. Bak 2-3 aubergines tegelijk kort in een laagje hete olie om en om aan alle kanten bruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Bak voor de vulling de uien in een andere pan in 2-3 eetlepels olie zacht. Voeg het vlees toe en bak nog 10 minuten. Voeg de tomatenpasta en een van de tomaten, specerijen, zout en peper toe. Roer goed en laat zachtjes inkoken.

Leg de aubergines naast elkaar in een ovenschaal. Kerf met een scherp puntig mes horizontaal in tot aan 2,5 cm van het uiteinde. Trek voorzichtig open met een lepel en druk het vlees opzij voor een holte. Schep de vulling erin en leg er een plakje tomaat op. Schenk het tomatensap in de ovenschaal, dek af met folie en bak 40 minuten of tot de aubergines zacht zijn in de oven.

Zeer rijk aan lycopeen. Rijk aan alliumgroenten en vitamine E.

Per portie: 265 kcal, 16,5 g vet, 5,6 g verzadigd vet.

 

Ingredi├źnten:

  • 6 dunne en lange middelgrote aubergines
  • 1 eetlepel zout
  • 2-3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 400 g runder- of lamsgehakt
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 2 grote tomaten, ontveld, gehakt
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl gemalen piment
  • zwarte peper
  • flinke bos bladpeterselie, gehakt
  • 2,5 dl tomatensap