Jardaloo ma murghi (kip met abrikozen)

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 150 minuten

Dit gerecht hebben we gekregen van televisiekok en restauranthouder Cyrus Todiwala. Dit zegt hij er zelf over:

"Dit is een bijzonder populaire Parsee-bereidingswijze voor kip voor feestelijke gelegenheden en hij is van Perzische afkomst. U kunt het gerecht garneren met krokante aardappelreepjes en er chapati, brood of rijst bij geven."

Week de abrikozen van tevoren 2-3 uur of een hele nacht in circa 2,5 dl warm water tot ze opgezet en zacht zijn. Maal de masalaspecerijen met zo min mogelijk water tot een dikke pasta en zet weg.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot hij gaat dampen en doe de kaneel erin. Voeg na 1,5 minuut de uien toe en bak op laag vuur bruin. Voeg de masala en gember-knoflookpasta toe en bak tot de opgenomen olie langs de rand van de saus en uien weer vrijkomt. Voeg de kip toe en bak 4-5 minuten.

Breng op smaak met zout en voeg de gehakte tomaat en de abrikozen met eventueel nog niet opgenomen water toe. Meng goed, doe het deksel op de pan en laat sudderen tot de kip gaar is. Haal het deksel van de pan als de jus te waterig wordt. Meng de koriander erdoor, controleer de smaak en serveer.

Zeer rijk aan alliumgroenten. Rijk aan lycopeen, seleen en vitamine E.

Per portie: 409 kcal, 17,3 g vet, 1,2 g verzadigd vet.

Ingrediƫnten

  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 4 eetlepels raapzaadolie
  • 2 stukjes kaneel van 2,5 cm
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 2 flinke eetlepels gember-knoflookpasta (zie bij recept blz. 116)
  • 500-600 g kip, in blokjes van 2 cm
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • zout naar smaak
  • 1-2 eetlepels koriander, gehakt

Voor de masala:

  • 6-8 grote gedroogde rode pepers
  • 11/2 tl komijnzaad
  • 11/2 eetlepel korianderzaad
  • stukje kaneel van 2,5 cm
  • 4-5 groene kardemompeulen
  • 4-5 kruidnagels