Moros y cristianos (zwarte bonen met witte rijst)

Aantal personen: 4

Dit recept doet denken aan Moren in de Spaanse geschiedenis, een visuele en culinaire verwijzing naar zwarte bonen en witte rijst. Moros y Cristianos kunt u met geroosterde eend serveren. Dit recept komt uit Moro: The Cookbook van Sam en Sam Clark.

Giet de bonen af en doe ze in een grote pan met minstens zes keer hun volume aan koud water.

Voeg de ui, knoflook, het laurierblad en de kaneel toe.

Kook 1-2 uur tot ze zacht zijn en schuim af en toe af. Breng op smaak met zout en peper, voeg sinaasappelschil, sinaasappelsap, olijfolie en peterselie toe en zet weg.

Laat de rijst in kokend water met wat zout zacht koken tot hij stevig maar niet hard is (circa 10-15 minuten) en giet af. Serveer de rijst met de bonen en wat sap erop zodat het zwart en het wit goed te zien zijn.

Laat de rijst in kokend water met wat zout zacht koken tot hij stevig maar niet hard is (circa 10-15 minuten) en giet af. Serveer de rijst met de bonen en wat sap erop zodat het zwart en het wit goed te zien zijn.

Zeer rijk aan peulvruchten. Rijk aan alliumgroenten.

Per portie: 359 kcal, 10,6 g vet, 1,5 g verzadigd vet.

 

Ingrediƫnten

  • 150 g zwarte bonen, een nacht geweekt
  • 1/2 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes, liefst vers
  • 1/2 kaneelstokje
  • sap en schil van 1/2 sinaasappel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 klein bosje verse bladpeterselie, grof gehakt
  • 150 g witte rijst (calasparra)
  • zeezout en zwarte peper