Pakketjes van rode linzen, gekaramelliseerde ui en kool

Aantal personen: 4

Deze heerlijke lunch is bedacht door John Walter, de hoofdchef-kok van het Lakeside Restaurant van de universiteit van Surrey. Serveer de pakketjes met een knapperige salade en pinda-lijnzaadbrood.

Verwarm de oven voor op 180 ┬░C.

Was de linzen, doe ze in een pan met deksel en zet onder koud water. Breng aan de kook en schuim af.

Kook op hoog vuur onder af en toe roeren 10 minuten en zet het vuur lager. Laat al roerend 15 minuten sudderen en controleer of de linzen niet aanbranden of aan de bodem plakken. Het moet een soort pap worden.

Was en blancheer de koolblaadjes 2 minuten in kokend water, dompel onder in ijswater en laat uitlekken. Bak de uien op matig vuur in olijfolie. Voeg als ze bruin kleuren de suiker toe en roer tot ze karamelliseren.

Meng uien, gekookte linzen, citroensap en citroenschil en breng op smaak. Dep de koolblaadjes droog en schep er op de onderkant in het midden een flinke lepel vulling op. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de blaadjes op. Leg de koolpakketjes op de naad in een ingevette ovenschaal en kwast licht in met olijfolie. Laat 20-25 minuten in de oven tot ze lichtbruin worden.

Rijk aan alliumgroenten, kruisbloemige groenten en peulvruchten.

Per portie: 140 kcal, 2,6 g vet, 0,4 g verzadigd vet.

 

Ingredi├źnten

  • 100 g rode linzen
  • 8 grote bladeren savooiekool
  • 1 grote ui, doormidden, in plakjes
  • 2 tl olijfolie
  • 2 tl suiker
  • geraspte schil en sap van halve citroen
  • versgemalen zeezout en zwarte peper