Paranoten-tomaat-uienbrood

Bereidingstijd: 120 minuten

Dit brood heeft een geweldige textuur en smaakt heerlijk bij soep. U kunt ook andere zaden over het brood strooien, zoals komijn, karwei of venkelzaad. U kunt dit brood goed invriezen. Dr. John Rayman heeft ons dit recept gegeven.

Verwarm de oven voor op 220 ┬░C.

Bak de uien op laag vuur in een koekenpan met wat olijfolie zacht en lichtbruin. Doe de noten, tomaten, het meel, zout en de gist in een kom of keukenmachine (en gebruik als u die heeft een deeghaak) en doe de uien en olijfolie erbij. Meng enkele seconden.

Meng 1,5 dl kokendheet water en 3 dl koud water en voeg aan het mengsel toe. Kneed met de hand of in de keukenmachine tot een glad deeg. Soms moet er nu nog wat water bij; het deeg mag best wat slap worden. Doe het deeg in een grote kom, dek af met huishoudfolie en laat op een warme plek tot dubbel zoveel rijzen.

Vet twee broodbakvormen van 450 g in. Kneed het deeg met bestoven handen enkele minuten flink. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en doe elke helft in een bakvorm. Dek af met huishoudfolie en laat het deeg weer dubbel zoveel worden. Kwast de broden in met melk en bestrooi met maanzaad. Zet de broden in een hete oven en bak 30 minuten. Haal de broden uit de vorm en bak nog 10 minuten of totdat een prikker die u in het brood steekt er schoon uitkomt. Laat afkoelen op een rooster.

Zeer rijk aan seleen. Rijk aan alliumgroenten en lycopeen.

Per sneetje: 186 kcal, 6,3 g vet, 1,1 g verzadigd vet.

Ingredi├źnten

Voor een brood van 10 sneetjes

  • 3 middelgrote uien, gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g paranoten, gehakt
  • 50 g zongedroogde tomaten, gehakt
  • 3 dl volkoren roggemeel
  • 450 g sterk witbroodmeel
  • 2 tl zout
  • 1 pakje gedroogde gist
  • 4,5 dl water
  • melk om in te kwasten
  • 4 tl maanzaad