Rundvlees-linzentaart

Aantal personen: 4

Dit is een hartige maaltijd vol smaak. Door linzen te gebruiken profiteert u van de goede eigenschappen van peulvruchten en beperkt u de hoeveelheid rood vlees. Serveer los of met groenten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe het gehakt en de uien in een grote pan en bak tot het gehakt bruin is. Voeg de rest van de ingredi√´nten toe en bak circa 30 minuten tot de linzen en groenten zacht zijn, voeg zo nodig wat water toe. Schenk in een ovenschaal. Kook intussen de aardappelen zacht. Giet af en pureer, voeg de olijfmargarine en genoeg melk toe voor een zachte puree. Schep de puree op het gehaktmengsel en bak 30 minuten of tot het toplaagje goudbruin is in de oven.

Zeer rijk aan seleen. Rijk aan alliumgroenten, lycopeen en peulvruchten.

Per portie: 541 kcal, 11,8 g vet, 3,2 g verzadigd vet.

Ingrediënten

  • 250 g mager rundergehakt
  • 1 grote ui
  • 150 g groene linzen, afgespoeld
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • 4 wortels, geschild, in blokjes
  • 150 g diepvrieserwten
  • 2 dl runder- of groentebouillon
  • 2 eetlepels tomatenketchup

Voor de puree:

  • 1 kg aardappelen, geschild, gehakt
  • 25 g olijfmargarine
  • 2-3 eetlepels melk of sojamelk