Tijgergarnalen-shiitakesoep

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 50 minuten

Dit recept is bedacht door televisiekok Alex Mackay. Dit zegt hij er zelf over:

‘Deze zeer mooie soep is fris en verfrissend, krijgt wat pit van de gember en een frisse hoeveelheid munt als afsluiter. Garnalen smaken heerlijk met soja, ze blijven overeind staan in de sterke saus en weten hem tegelijkertijd te verzachten. De paprika's en honing helpen de soep ook een zweem van zoetheid te geven.'

Pel de garnalen, haal de kop eraf en doe ze in een grote pan. Verwijder het darmkanaal van de garnalen en zet ze weg. Voeg het citroengras, de gember, tomatenpasta, sojasaus, honing en bouillon aan de schillen toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.

Zeef de bouillon en doe in een schone pan. Voeg de paprika en knoflook toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 5 minuten sudderen. Breng in een grote pan water aan de kook voor de noedels. Voeg de garnalen, lente-uitjes, shiitakes en paksoi toe aan de bouillon en laat 5-6 minuten zonder koken garen. Kook de noedels 3-4 minuten en giet ze af. Schep

op soepborden en schik de garnalen, groente en munt erop. Breng de bouillon aan de kook en schep erover.

Zeer rijk aan allium- en kruisbloemige groenten. Rijk aan lycopeen en vitamine E en D .

Per portie: 364 kcal, 6,1 g vet, 1,5 g verzadigd vet.

 

Ingrediënten

  • 12 hele tijgergarnalen, met kop, ongepeld
  • 2 stengels citroengras, fijngehakt
  • 3 eetlepels geraspte gember (schillen hoeft niet)
  • 2 eetlepels tomatenpasta
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels honing
  • 1,5 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 2 kleine rode paprika's, doormidden, zonder zaden, in kleine stukjes
  • 4 teentjes knoflook, gepeld, gehakt
  • 1 bosje lente-uitjes, zonder wortels, in schuine plakken
  • 12 gedroogde shiitakes, geweekt, in dikke plakken
  • 2 stronken paksoi, in vieren
  • 180-200 g middelgrote eiernoedels (2 stukken uit het pak)
  • 5 takjes munt, blaadjes geplukt en in reepjes