Zeebrasem met zongerijpte tomaten en basilicum

Aantal personen: 4

Dit recept is ons geschonken door televisiekok Alex Mackay. Dit zegt hij er zelf over:

'Smoren is een uitstekende manier om vis te bereiden, even gezond als pocheren of stomen maar veel smaakvoller. In dit recept vullen zeebrasem, tomatensaus en olijfolie elkaar prachtig aan, waardoor alles veel smakelijker wordt.'

Smelt de olijfmargarine in een pan en voeg de prei en courgette toe. Doe het deksel op de pan en bak circa 10 minuten onder af en toe roeren tot ze zacht zijn.

Voeg het meel toe en bak al roerend 1 minuut. Roer beetje bij beetje de bouillon en wijn erdoor en breg al roerend langzaam aan de kook tot de saus dikker wordt. Laat al roerend 2 minuten sudderen.

Roer de zalm, gehakte dragon, tabasco en zout en peper door de saus. Warm langzaam al roerend op tot hij heet is. Kook de pasta intussen in een grote pan met kokend water en wat zout al dente. Giet en verdeel over de borden. Schep de saus erover en bestrooi met amandelen. Garneer met takjes dragon.

Zeer rijk aan vitamine D. Rijk aan alliumgroenten, vette vis, seleen en vitamine E

Per portie: 616 kcal, 19,5 g vet, 2,7 g verzadigd vet.

 

Ingrediƫnten

  • 1 middelgrote ui, gepeld, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gepeld, in plakjes
  • 3 reepjes sinaasappelschil (met een dunschiller afgesneden)
  • 450 g zeer rijpe pruimtomaten, zonder kern, grof gehakt of blik van 400 g gehakte tomaten in sap
  • 3 eetlepels en 4 tl extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpasta
  • 20 zongerijpte tomaten
  • 4 grote zeebrasemfilets, met vel, ontschubd
  • bosje basilicum van 25 g, alleen blaadjes, in reepjes
  • zout, cayennepeper en bruine suiker