Werkzame stof en indicatie

Mannen

Zoladex bevat de stof gosereline (als acetaat) en behoort tot de geneesmiddelen van de LHRH-analogen. Het implantatiestaafje wordt in uw onderhuidse vetweefsel geïnjecteerd waarna het langzaam in uw lichaam oplost en de goserline vrijkomt. Hierdoor houdt het effect van dit middel lang aan: voor Zoladex-3,6 is dit 4 weken, en voor Zoladex-10,8 is dit 3 maanden. 

Zoladex wordt bij mannen gebruikt om in bepaalde stadia  van de ziekte prostaatkanker te behandelen. Het remt de productie van testosteron, een hormoon dat de groei van uw prostaatkanker kan bevorderen. 

Vrouwen

Zoladex bevat de stof gosereline (als acetaat) en behoort tot de geneesmiddelengroep van de LHRH-analogen. Het implantatiestaafje wordt in uw onderhuidse vetweefsel geïnjecteerd waarna het langzaam in uw lichaam oplost en de goserline vrijkomt. Hierdoor houdt het effect van dit middel 4 weken aan. Gosereline gaat de vorming van de geslachtshormonen zoals oestradiol tegen. Oestradiol is een hormoon dat de vorming van buitenbaarmoederlijk slijmvlies (endometriose), ‘vleesbomen’ (uturusmyomen) en het ontstaan van borstkanker kan stimuleren. Dit middel wordt bij vrouwen gebruikt voor de behandeling van: 

  • Buitenbaarmoederlijk slijmvlies (matige of ernstige endometriose) bij volwassenen
  • ‘Vleesbomen’ (uturusmyomen). De behandeling wordt maximaal zes maanden voor een operatie gestart.
  • Het laten slinken van het baarmoederslijmvlies voorafgaand aan een operatie.
  • Borstkanker met uitzaaiingen (gemetastaseerd borstkanker) bij vrouwen voor of in de overgang (pre- en perimenopauzaal) waarbij de eierstokken niet verwijderd kunnen worden. Deze behandeling wordt gecombineerd met tamoxifen.